Cum depui o sesizare oficială?
Ce este o sesizare oficială ?
O sesizare reprezintă un mijloc de a înștiința autoritățile despre un incident ce trebuie investigat. Deși Vote Monitor: Citizen își propune să faciliteze trimiterea de raportări la organizații care ar putea formula sesizări către autoritățile competente să le rezolve, totuși nu este o modalitate de a face o sesizare oficială.
Există mai multe tipuri de sesizări care pot fi făcute pe parcursul campaniei electorale sau a zilei în care se desfășoară alegerile precum întâmpinările, sesizările sau plângerile penale.
Cum pot face sesizări în ziua votului?
Dacă ați constatat că există nereguli în ziua votului, fie la secția de votare în timpul alegerilor, fie în jurul secției de votare, fie la finalizarea acestuia, puteți depune o întâmpinare la Președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia. Este de preferat să aveți sesizarea în dublu exemplar sau să îi faceți o fotografie pentru a putea avea dovada depunerii acesteia.
Descarcă un model de sesizare (sursă: https://votcorect.ro/)
Cum pot sesiza comportamente rasiste, discriminatoare sau extremiste ?
Dacă te-ai confruntat cu o situație de discriminare, poți depune o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în termen de un an de la incident sau de la data la care ai aflat de el. Prin această sesizare, poți solicita:
eliminarea efectelor discriminării,
revenirea la situația de dinaintea incidentului.
Sesizarea poate fi depusă la CNCD prin intermediul site-ului Consiliului, poate fi trimisă prin poștă sau poate fi depusă personal la secretariatul Consiliului.
Descarcă un model de sesizare (sursă: https://www.cncd.ro/depune-o-petitie/)
Dacă situația implică fapte grave, cum ar fi incitarea la ură, violență sau discriminare împotriva unei persoane sau grup de persoane pe criterii de rasă, etnie, religie, gen sau orientare sexuală, aceasta poate fi considerată de natură penală. În acest caz, trebuie să urmezi pașii necesari pentru a depune o plângere penală.
Cum pot sesiza oficial fapte grave de natură penală ?
Fie că vorbim despre situații grave de discriminare și incitare la ură sau infracțiuni electorale, procesul pentru depunerea unei plângeri penale este același. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.
Pasul 1. Cum depui plângerea?
Plângerea poate fi depusă în scris sau poate fi depusă oral la Parchet sau la poliție.
Pasul 2. Cum scrii o plângere?
Descarcă un model de plângere (sursă: https://votcorect.ro/)
Pasul 3. Unde trebuie să depui plângerea?
Plângerea poate fi depusă fie la un Parchet, fie la poliție. Pentru a identifica Parchetul la care trebuie să te adresezi, poți urma acești pași:
Dacă știi locul unde s-a petrecut infracțiunea, te poți adresa către Parchetul de pe lângă Judecătoria din acel loc
Dacă știi cine este autorul infracțiunii, dar nu știi locul unde s-a petrecut, poți depune o plângere la Parchetul de pe raza teritorială în care autorul are domiciliu
Dacă nu știi niciuna dintre informațiile de mai sus, poți depune o plângere la Parchetul de pe raza domiciliului tău
Chiar dacă Parchetul nu a fost identificat corect, persoanele care procesează plângerea o vor transmite către instanța competentă conform legii.