Reguli referitoare la alegerile parlamentare
Conform legii un material electoral este cel care a fost produs și diseminat către populație doar după ce a început oficial campania electorală.
Practic toate flyerele, bannerele sau posterele pe care le-ați observat care fac referire la candidaturile pentru alegerile parlamentare înainte de 1 noiembrie 2024 nu sunt definite ca materiale de campanie ci sunt considerate a fi materiale care promovează un partid sau altul.
Data de început a campaniei pentru alegerile parlamentare 2024:
1 noiembrie ora 00.00
Data de final:
30 noiembrie ora 07.00
Având în vedere succesiunea de runde electorale din anul 2024 (Turul I al Alegerilor Prezidențiale, Alegerile Parlamentare, Turul II al Alegerilor Prezidențiale) trebuie să fim foarte atenți la ce reprezintă o încălcare a legislației electorale și ce nu. Conform legii, mai specific conform deciziei nr 19/D/19.09.2024, este interzis partidelor să continue orice formă de propagandă electorală după încheierea campaniei electorale, adică:
să nu lanseze, afișeze sau distribuie materiale în scop electoral care fac referire la alegerile parlamentare
să nu difuzeze mesaje electorale referitoare la alegerile parlamentare 2024 pe ecrane outdoor sau pe mașini sau în general în spațiile publice.
să nu îndemne alegătorii să voteze un candidat sau altul la alegerile parlamentare.
să nu deruleze evenimente de campanie și acțiuni de propagandă electorală între momentul încheierii campaniei și încheierea votării pentru alegerile parlamentare
să nu ofere sau să nu promită că vor oferi beneficii sau orice fel de recompense pentru participarea la vot a cetățenilor.
Imediat după încheierea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare mai există un număr de zile în care va continua campania dedicată alegerilor prezidențiale, pentru turul al doilea, iar Decizia 19/D/19.09.2024 spune că
După încheierea campaniei electorale la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, continuarea propagandei electorale care se referă exclusiv și neechivoc la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, nu constituie continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024.
Ce este un material de propagandă
Este material de propagandă orice material scris, audio sau video, care:
se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri, clar identificat;
este utilizat în perioada campaniei;
are obiectiv electoral şi se adresează publicului larg;
depăşeşte limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului
Materialele electorale
Materialele permise în campania electorală sunt de câteva tipuri și sunt definite în H.G. nr. 10/2016. Ele pot fi atât materiale produse și distribuite fizic sau afișate în spațiul public sau pot fi difuzate prin intermediul canalelor media.
afişe cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură;
afişe prin care se convoacă o reuniune care vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj;
materiale de propagandă audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
publicitate în presa scrisă;
materiale de propagandă online;
broşuri, pliante şi alte materiale tipărite din aceeaşi categorie
Sursa: EFOR / VotCorect.ro